10. rocznica

dodano 2017-04-25 17:36 w kategorii: Ludzie

W 10. rocznicę tragicznej śmierci Barbary Blidy, uczciliśmy Jej pamięć składając wraz z rodziną kwiaty na Jej grobie w Siemianowicach Śląskich.

- Pomimo upływu lat wciąż osoby za to odpowiedzialne nie poniosły konsekwencji. Dziś te same osoby znów mają wpływ na prokuraturę i służby mundurowe, a po sądy już wyciągają ręce. Wydarzenia z 2007 roku pokazują, do czego są zdolni. Wkrótce każdy, kto podpadnie działaczowi PiS, będzie mógł obawiać się o prawne represje. Niezależnie czy polityką się interesuje czy tez nie – mówił Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD.

Przed złożeniem kwiatów na grobie naszej Koleżanki, odbyła się konferencja prasowa, na której poruszono dwie kwestie: zmiany w polskim sądownictwie oraz samorządach.

- SLD widzi potrzeby zmian w polskim sądownictwie. Niezbędne jest przyspieszenie procedowania sędziów, dziś sprawy toczą się latami. Dochodzenie swoich roszczeń powinno być prostsze, łatwiejsze i bardziej zrozumiałe dla obywateli. Niestety, zmiany proponowane prze PiS, tylko utrwalą dzisiejszy stan rzeczy. Centralne sterowanie sądami odbije się nam wszystkim czkawką. Mianowani będą nie ci najbardziej kompetentni sędziowie, a najbardziej lojalni – komentował Marek Balt, wiceprzewodniczącym SLD.

- Od 1989 roku budujemy w Polsce samorządność i społeczeństwo obywatelskie, która najlepiej przejawia się w działalności samorządowej – tej najniższego szczebla. Dziś mamy pewność, że PiS chce to zawłaszczyć i zagarnąć. Będą chcieli wpłynąć na system wyborczy. Musimy w pierwszej kolejności nauczyć się świadomego wybierania swoich najbliższych przedstawicieli, by móc rozsądnie podejmować decyzję podczas wyborów ogólnokrajowych.  Oni nam tą możliwość nauki odbierają. Tak samo jak przygotowana reforma edukacji ma dać w przyszłości biernych, bezmyślnie wykonujących plecenia obywateli, tak skok na samorządy będzie wpływał niekorzystnie na dojrzałych Polaków – mówił Jakub Nowak, wiceprzewodniczącym SLD woj. śląskiego.